fredag 28 september 2012

Novo nordisk AB ny i portföljen

Efter att ha läst SEBs affärsförslag där man bl.a. rekommenderade Novo så slog jag till då jag såg det höga belåningsvärdet på Novo.





NOVO NORDISK – TRESIBA GODKÄNT I JAPAN
Idag meddelas att den japanska läkemedelsmyndigheten godkänt Novo Nordisks första långtidsverkande insulin, Tresiba, för försäljning. Godkännandet är viktigt eftersom det för första gången möjliggör för Novo Nordisk att konkurrera med Sanofis långtidsverkande insulin Lantus. Novo Nordisks andel av insulinmarknaden i Japan/Korea uppgår till 54 procent, jämfört med bolagets globala snitt på 50 procent. Marknadsandelen var dock över 70 procent för några år sedan, men Novo Nordisk har över tiden tappat andelar till Lantus. Novo Nordisk strävar naturligtvis efter att bryta trenden och i detta arbete är Tresiba en viktig produkt. Novo Nordisk har också en uppföljningsprodukt som kombinerar Tresiba och Victoza som genomgår fas III-studier, en förutsättning för att denna produkt ska godkännas är att Tresiba är godkänt. Novo Nordisk har lämnat in ansökan om godkännande för Tresiba även i Europa och USA och om allt faller väl ut bedömer vi att produkten kan lanseras på alla dessa marknader första kvartalet 2013.
Sammanfattningsvis är det positivt att Tresiba godkänns i Japan, men beslutet var väntat eftersom en rekommendation om att läkemedlet skulle godkännas offentliggjordes redan för några veckor sedan. Försäljning av Tresiba och Ryzodeg (som är ett kombinationspreparat bestående av Tresiba och det korttidsverkande insulinet Novolog) ligger sedan tidigare i våra prognoser för 2013. Vi upprepar rekommendation Köp för Novo Nordisk som även ingår i Nordic Select.


Analys av Lars Frick på Avanza


Senaste företagspresentationen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar