onsdag 10 oktober 2012

Dannemora faller på dålig rådgivning


Dannemora faller
på dålig rådgivning


Publicerad: 2012-10-10 14:02
AKTIEKOMMENTAR: Att Dannemora Mineral skulle genomföra en nyemission var redan känt. Men det amatörmässiga sätt den genomförs på är mycket anmärkningsvärt, skriver Leif Pettersson.Det är bara att konstatera att Corporate Finance hos Swedbank är fullständigt inkompetenta, alternativ att de fullständigt ignorerar hur en marknad fungerar. Hur det nu än är kommer de att få sitt väl tilltagna arvode samtidigt som Dannemora Minerals aktieägare får betala priset.
Vad är det då som har hänt?
Redan i augusti var det känt att Dannemora Mineral behövde minst 100 miljoner kronor i nytt kapital, vilket med andra ord inte var någon nyhet. Sättet nyemissionen genomförs på är däremot anmärkningsvärt.
Företaget har genomfört en riktad nyemission, utan företrädesrätt, på 130 miljoner kronor till kursen 20 kronor per aktie. Köparna är institutioner, både i Sverige och utomlands. Till detta kommer att nuvarande aktieägare bjuds in med armbågen att teckna 1 miljon aktier på totalt 20 miljoner kronor till samma villkor.
Vad som sker är att man ökar antalet aktier med närmare 43 procent (6,5 miljoner aktier) till investerare som inte är aktieägare i dagsläget. I denna del av emissionen utgår alltså inga teckningsrätter. Efter denna riktade emission uppgår antalet aktier i bolaget till 21 860 400 aktier. Nuvarande aktieägare erbjuds att köpa 1 miljon aktier till samma villkor, det vill säga för 20 kronor per aktie.
Det man skulle gjort är självfallet följande: Annonserat en företrädesemission till nuvarande aktieägare samt sett till att det funnits en handel i teckningsrätterna.
Vid mitt samtal med Dannemora Minerals vd Staffan Bennerdt förklarade han agerandet med att företaget har många små aktieägare som inte skulle ha råd att delta. Uttalandet är anmärkningsvärt. Vad vet Staffan Bennerdt om aktieägarnas ekonomi?
Som jag tidigare nämnt hade detta eventuella problem lösts via handel i teckningsrätter. Har en aktieägare inte möjlighet att teckna kan rätterna avyttras. Det hade för nuvarande aktieägare varit en väsentligt bättre lösning än den som företaget nu valt.
En företrädesemission kan även säkras upp med garantiåtgärder. Förvisso kostar en garanti pengar, cirka 5 procent av beloppet, men det hade för aktieägarna blivit billigare än dagens smäll på över 100 miljoner kronor i minskat marknadsvärde.
Vi är fortfarande positivt inställda till Dannemora Minerals framtidsutsikter, där råder ingen tvekan. Vi anser även att företaget har en mycket kompetent ledning och styrelse. Problemet för många företag är dock att de allt som oftast hamnar i händerna på inkompetenta rådgivare, vilket kostar aktieägarna stora pengar.
Så återigen till Swedbank. Mitt råd är att Swedbank är så rakryggade att de inte fakturerar sina 5-10 miljoner kronor i arvode för en, i mitt tycke, fullständigt värdelös rådgivning.
--
Leif Petersson har en bakgrund hos Alfred Berg samt Enskilda Securities där han under många år deltagit i ett stort antal börsintroduktioner och emissioner.
Leif Pettersson 
Leif Pettersson
redaktionen@placera.nu
Mer av Leif Pettersson
Dannemora faller på dålig rådgivning

Väl skrivet. Aktieägarna körs över och blir utspädda till förmån för nya ägare. Jag bara älskar den raka välmotiverade sågningen som Leif gör av Swedbanks Corporate Finance.

"bara att konstatera att Corporate Finance hos Swedbank är fullständigt inkompetenta"

"Mitt råd är att Swedbank är så rakryggade att de inte fakturerar sina 5-10 miljoner kronor i arvode för en, i mitt tycke, fullständigt värdelös rådgivning"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar