lördag 19 januari 2013

Avanza analys 16 jan - Semafo

Snart ny signal i Semafo

Publicerad: 2013-01-16 16:50
AKTIEKOMMENTAR: Aktierna i guldproducenten Semafo tycks ha parkerat runt 21 kronor i vinter. Men en ny produktionsprognos väntas i dagarna som kan sätta fart på aktien. Både uppåt och nedåt.
Semafo
Semafo är ett kanadensiskt gruvbolag med guld och prospekteringsverksamhet i västra Afrika.
Företaget driver för närvarande tre guldgruvor i Mana Mine i Burkina Faso, Samira Hill Mine i Niger och Kiniero gruvan i Guinea.
---
Kursen mer än halverad på ett år
Prognos för 2013 sannolik trigger i aktien
Hög risk i såväl guldpris som prospektering
Vår rekommendation: Neutral
Semafo har sin juridiska hemvist och huvudnotering i Kanada, men guldproduktionen ligger i Afrika och aktien är parallellnoterad på Stockholmsbörsen.
För ett år sedan handlades Semafos aktie väl över  50-kronorsnivån. Så i slutet av januari 2012 lades en produktionsprognos för fjolåret som pekade på att produktionen skulle uppgå till 235 000-260 000 uns guld (cirka 7 300-8 100 kilo). Det var något under de nivåer som producerades 2011.
Nästa stora slag mot aktiekursen var reservuppdateringen i juli då bolaget uppgav att de totala mineralresrerverna och tillgångarna ökat med 1,3 miljoner uns guld till 7,3 miljoner uns.
Det var under många bedömares förväntningar och därtill uppstod frågor om vilka halter bolaget kunde utvinna. Den tidigare långsiktiga prognosen om att år 2015 producera 500 000 uns guld kändes inte lika säker.
Tredje kvartalets utfall blev oväntat svagt, bland annat beroende på en osedvanligt blöt regnperiod. I rapport uppgav dock ledningen att den kände sig bekväm med att kunna klara den undre gränsen i årets produktionsprognos och rapporterade samtidigt en vinst under årets nio första månader på 0,20 kanadadollar per aktie, motsvarande 1,32 kronor per aktie.
Med antagande att bolaget verkligen nådde en produktion på drygt 60 000 uns guld under det fjärde kvartalet är ett resultat på 50-60 öre per aktie inom räckhåll för fjolårets sista kvartal. Infrias ledningens prognos kommer avslutningen på 2012 att vara den bästa i företagets historia. Som framgår av aktiekursens utveckling är ändå aktiemarknaden skeptisk.
Utgår vi ändå från Semafos prognos kan vi blicka mot en helårsvinst som landar kring 1,90-2,00 kronor per aktie. Vid dagens nedpressade aktiekurs innebär det att aktien handlas till lite drygt 11 gånger fjolårets vinst.
Det är onekligen attraktiva nivåer om man räknar med att bolagets prospekteringar ska leda till ökade brytbara reserver. Men frågan är just hur det står till på den punkten, och hur vinstutvecklingen ser ut de närmaste åren.
Under 2013 ska mycket fokus ligga på utökade undersökningar av ett nyupptäckt fält i Burkina-Faso (Siou) där tidiga resultat tyder på höga guldhalter.  Håller de preliminära resultaten kan produktion i bästa fall starta under nästa år. I den palett som ledningen arbetar med ingår också möjligheten att köpa fyndigheter från andra bolag för att öka produktionen.
En ny produktionsprognos för innevarande år väntas presenteras i dagarna och här ligger en möjlig trigger i aktien. Tyvärr både uppåt och nedåt. Av de signaler vi fått från ledningen under hösten tycks inte någon kraftig ökning av guldproduktionen ligga i korten. Men det borde inte vara någon större nyhet för aktiemarknaden.
En sänkning från fjolårets målintervall på 235 000-260 000 uns kan inte uteslutas. Av kursutvecklingen under senhösten och vintern att döma är det vad aktiemarknaden håller för sannolikt. Om Semafo däremot upprepar samma nivå för 2013 kan det bidra till att den osäkerhet som omgärdar aktien i dagsläget mildras, med stigande kurs som följd.
Utvärderingen av den nya fyndigheten i Burkina Faso är en annan potentiell trigger uppåt i aktien, men här ska vi sannolikt inte vänta oss någon ny information förrän senare i vår.
Sammanfattningsvis står vi vid sidan av med en neutral rekommendation i väntan på att bolagets produktionsprognos sprider lite mer ljus kring aktien men vill peka på såväl möjligheterna som riskerna i aktien när den presenteras.

Tomas Linnala 
Tomas Linnala
tomas.linnala@placera.nu
Mer av Tomas Linnala
RådVärdepapperKurs vid publiceringRiktkursSedan publicering
NeutralNeutralSemafo21,98-1,18 %

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar