fredag 14 juni 2013

Presentationerna från småbolagsdagen är uppe; Nexam



Presentationerna är uppe på hemsidan under varje bolagsrubrik

Redeyes kommentarer till Nexam i gårdagens Trends:

Industriell trio med potential

Nexam kom som en ny frisk fläkt på Småbolagsdagen. Bolaget som inte varit på börsen speciellt länge, ser lovande ut även fast värderingen ter sig något hög.För både Botnia och Crown gäller fortsatt prospektering.

Ett riktigt spännande bolag bland deltagarna på Småbolagsdagen var Nexam,eller Nexam Chemical Holding som deras fullständiga namn är. Nexam är ett kemibolamed ursprung ifrån Perstorpkoncernen.Verksamheten kring utvecklingen av ett visst produktområde köptes ut år 2009. Det handlar om organisk synteskemi i kombination med polymerkemi.De kallar det också för värmeaktiveradetvärbindare. På ren svenska handlar det om att göra plaster mer tåliga för höga temperaturer och förlänga materialets livslängd. På det sättet kan andra material som är dyrare eller tyngre bytas ut mot plast. Plaster har under de senaste decennierna ökat kraftigt i betydelse, tack vare förbättrade egenskaper. Men Nexam menar att dagens befi ntliga teknologi ändå utgör en stor begränsning för vilka användningsområden som skulle kunna vara aktuella. Med deras teknik utökas marknadspotentialen ytterligare. Plastmarknaden är gigantiskt stor och även med bara en liten specialiserad nisch kan intäkterna bli riktigt stora. Och om man erbjuder någonting helt unikt som skapar värde så borde lönsamheten bli bra. Kemin och bakomliggande teknik är ingenting som vi gör anspråk på att förstå. Vad som däremot är begripligt och jätteintressant är den uppmärksamhet som bolaget redan har fått i branschen. Deras lista över partners som de driver utvecklingsprojekt med är milt sagt imponerande. Förutom NASA som redan är en betalande kund, om än i blygsam
skala, så fi nns här tyska BASF, spanska

Repsol, ABB, Rolls Royce, Sony, Fuji Film, Volvo Aero etc etc. Om någon av dessa går vidare från utveckling till kommersialisering kommer det vara ett starkt signalvärde till marknaden. Nexam anser också att de relativt snabbt kan komma igång med produktion och leveranser från den egna anläggningen på Irland. Bolaget kommer i första hand sälja egentillverkat illsatsmedel till plasttillverkare. Ett andra alternativ är att sälja recept och då istället få licensintäkter.



Efter själva presentationen av Nexam, som lät som en finansiell solskenshistoria, pratade jag dock med två gamla rävar som sade att de "hört snacket förut", de menade då att de kände igen rötterna från Perstorp, med en produkt och ledning som lät som gamla ledningen för Perstorp. Den ena av de två ville dock se mer siffror i presentationen och menade att han skulle hålla sig ifrån Nexam tills företaget kan visa upp mer siffror över försäljning med mera.

Redeye tar upp de siffror som kommunicerats av ledningen nämligen break-even försäljning förmodligen 2014. Det finns alltså en risk att det dröjer, men också en möjlighet att det kan komma en stor-order som ger "ringar på vattnet". Nexam står beredda att leverera om en order kommer.

Jag är väldigt positiv till Nexam men chansar på att jag kan vänta ett tag, att det dröjer litet tag till innan försäljningen kommer igång på allvar. Men Nexam är onekligen intressant, och det vore tråkigt att missa en potentiell kursraket, men som det ofta brukar vara så brukar det ta tid och bli förseningar, vilket jag tror på nu även i Nexams fall. Nexam har levererat tvärbindare till Nasa, men det är små volymer, 50 talet företag som testar produkten kan förvisso när som helst lägga en stor order men jag chansar på att det dröjer och fortsätter bevaka Sino Agro Food för bottenfiske och följa upp hur det blir med ev. finansiering framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar