lördag 28 september 2013

Cassandra Oil var veckans kursraket

I Spåren av bra nyheter har cassandras kurs gått upp mer än 50% den gångna veckan. Återigen ångrar jag att jag inte köpt på mig tidigare. Men jag tror risken sänkts nu, om man bara signerar avtal med Iraks oljeministerium så faller risken ytterligare, med investeringslicensen i Irak beviljad så förefaller det så gott som vara på sin plats.

Jag hoppas på ett kursfall nästa vecka och funderar på att köpa på mig bara en liten post cassandra.

  

Veckans news:

 

Cassandra Oil inleder etablering i Spanien

2013-09-27
Cassandra Oil har ingått avtal med det spanska avfallshanteringsföretaget Valoriza Servicios Medioambientales S.A. (”VSM”) om att inleda ett gemensamt pilotprojekt på VSM:s site i närheten av Cadiz i sydvästra Spanien. Pilotprojektet, för vilket erforderliga miljötillstånd nu har beviljats av de spanska myndigheterna, ska pågå under ett år från uppstart av processanläggningen. Cassandra Oil tillhandahåller en processanläggning av modell CASO 600. VSM tillhandahåller all infrastruktur samt plastavfall och däck. Efter utvärdering har VSM möjlighet att träda in som partner i ett gemensamt joint venture.
VSM ingår i Sacyr-koncernen som är verksam inom bland annat byggentreprenad, fastighetsförvaltning och avfallshantering. Sacyr är noterat på börsen i Madrid med ett market cap om ca 1,6 miljarder Euro. För vidare information se Sacyr’s hemsida www.sacyr.com.
”Vi börjar i litet format med en processanläggning i Cadiz, men vi har båda ambitionen att expandera till VSMs övriga siter i Spanien. Vi har utvärderat flera etableringsalternativ i Spanien men kom snabbt fram till att Sacyr-koncernen är en idealisk partner. Vad som är särskilt intressant är att Sacyr har ägarintressen i Repsol som är ett av världens största oljebolag, vilket vi tror på sikt kan öppna för bredare samarbeten med Spanien som bas” säger Cassandra Oils grundare Anders Olsson.

Cassandra Oil; investeringslicens i Irak beviljad

2013-09-25
Cassandra Oil har, som tidigare meddelats, under en längre tid fört förhandlingar med det irakiska oljeministeriet om att Cassandra Oil ska etablera sig i Irak och processa oljesludge och spillolja. 
Ett stort steg på vägen mot en etablering i Irak har nu tagits genom att The National Investment Commisson of the Republic of Iraq (”NIC”) beviljat Cassandra Oil, genom Cassandra Oils JV-bolag, en investeringslicens (investment license, beviljad enligt Investment Law 13 of 2006) för projektet.
Investeringslicensen ger Cassandra Oil förmånliga villkor för investeringen:
  • Skattefrihet under tio år
  • Rätt att föra ut investerat kapital samt vinst från investeringen.
  • Rätt att anställa utländsk arbetskraft
  • Undantag från importavgifter för utrustning som är specifik för investeringen
  • Garanti från regeringen att investeringen inte nationaliseras eller konfiskeras
Med investeringslicensen på plats bedömer Cassandra Oil att avtalet med Iraks oljeministerium ska kunna undertecknas inom kort. När så skett kan Cassandra Oils finansiella JV-partner i projektet börja betala ut projektfinansieringen till det gemensamma JV-bolag genom vilket verksamheten kommer bedrivas. Den första etappen avser 30 miljoner Euro och etablering av fem processanläggningar, som Cassandra Oil kommer att tillverka och sälja till JV-bolaget.
”Vi står nu på tröskeln till Irak inför ett projekt som vi knappt kan föreställa oss storleken av. JV-bolagets initiala investering uppgår till 30 miljoner Euro och avser fem processanläggningar. JV-bolagets totala investering, som NIC godkänt och för vilken licensens förmånliga villkor gäller, beräknas på sikt att uppgå till 1,5 miljarder USD. Vi talar då om en etablering i storleksordningen 180 processanläggningar. En aktör i den storleken kommer även ha möjlighet att utveckla andra affärsmöjligheter i Irak, som inom oljeindustrin anses vara en av de absolut attraktivaste platserna att investera på. Det här är således stort, mycket stort, inte bara för oss utan även för Irak som vi känner är lika angelägna som vi att projektet ska komma igång”, säger Cassandra Oils grundare Anders Olsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar