måndag 14 oktober 2013

Cassandra - där kom avtalet med Irak!


Som jag skrev i förra veckan "Ingen rök utan eld"  så kom nu avtalet mellan Cassandra Oil och Oljeministeriet i Irak.

Hela Pressrealesen - Här

Raketen Cassandra har lyft!


Utdrag ur Releasen:

"Cassandra Oil har, genom sitt JV-bolag, ingått ett ramavtal med Iraks Oljeministerium.
Den första etableringen kommer att ske i provinsen Kirkuk i norra Irak. Avtalspart på den irakiska sidan blir North Oil Company (NOC), ett av de bolag som Iraks Oljeministerium driver sin verksamhet genom och som ansvarar för provinsen Kirkuk.  "

"Den första etappen avser fem processanläggningar som JV-bolaget köper av Cassandra Oil. Processanläggningarna kommer att installeras på en site i närheten av NOCs pipeline till Turkiet, från vilken NOC kommer att bygga en anslutande pipeline till JV-bolagets site. Den processade oljan kommer därmed kunna levereras direkt till NOCs pipeline och säljas till NOC eller direkt på öppna marknaden. JV-bolaget kommer erhålla gällande marknadspris för oljan med avdrag för en mindre rabatt."

Så man börjar med 5 anläggningar, som byggs nära NOC:s pipeline, där en anslutande pipeline byggs så leverans sker direkt till NOC och säljs av NOC. Skulle detta avtal undertecknats om Dieseln inte kunde levereras genom pipeline pga antändlighet som "Börspodden" påstått. Tvivlar på det. Men tiden får visa hur det är.


"JV-bolaget kommer att inleda projekteringsarbeten på siten i början på november månad. De första processanläggningarna beräknas kunna levereras till siten under första kvartalet 2014."

De första processanläggningarna levereras alltså Q1 2014.


"Cassandra Oil kommer initialt ha en resultatandel i JV-bolaget om 50 procent. Cassandra Oils finansiella JV-partner har en resultatandel om 32 procent. Resterande 18 procent ägs av lokala intressenter..."

Resultatandel på 50% bra! 


 "Den första etappen avseende etablering av fem processanläggningar finansieras genom ett lån om 30 miljoner Euro som lämnas till JV-bolaget av Cassandra Oils finansiella JV-partner."

Enligt vad jag hört är lånet klart i och med att avtalet nu kom, så Cassandras JV-bolag får låna 30 MEURO. 


"Ett engagemang av den storlek som etableringen i Irak utgör kommer att kräva en fokusering av Cassandra Oils resurser både vad avser management och tillverkningskapacitet. Det är därför möjligt att Cassandra Oil kommer behöva omfördela resurserna, vilket kan komma att inkludera senareläggande av vissa planerade etableringar och samarbeten"

Man satsar på det nu ingågna avtalet, att få igång det så bra som möjligt. Det verkar vettigt. 


”För att ge en uppfattning om storleken på denna första etapp, så bedömer vi att enbart den volym black oil som Baiji North Refinery släpper ut i naturen som avfallsprodukt överstiger 30.000 fat olja per dag. Vi börjar i liten skala men på sikt vill vi ta hand om hela denna volym."

30 000 fat! I den första etappen!. Förstår ni potentialen av detta? Black oil är förmodligen lättare att processa än gummi däck, så säg att i värsta fall gummi däck är knepiga så lär man komma långt bara på denna black oil i Irak, detta är vid det första refinaderiet! Det verkar finnas potential.

Angående Börspoddens påstående att dieseln Cassandra framställer skulle vara så lättantändlig att den inte går att leverera i pipeline så vill jag citera ur denna pressrelease: "Vår teknologi är väl anpassad till att processa black oil; det har våra tester åt Venezuelas statliga oljebolag PDVSA, som avsåg en avsevärt mer svårprocessad typ av oljeavfall, visat."
   




"JUMBO-affär för CASSANDRA [2013-10-14 13:36]
Bolaget releasade idag slutförandet av den jumbo-affär, man just signerat med Iraqs Oljeministerium. För att få något grepp om den våldsamma totalen och vi konkretiserar oss bara på kommande produktion av önskad kvalité olja,som första åren går rätt ned i NOC:s(North Oil Company, statsägda oljebolaget)pipeline bara några hundra meter ifrån kommande verksamhetsområde - så kan vi kalkylera så här med stöd av releasen den 25 sept och den idag den 14 okt.
180 reaktorer som producerar 230 fat/dag(siffra från presentation) ger med hänsyn taget till korta servicestopp(10% av tiden=god marginal) 13.500.000 fat/år. Enl också offentlig nämnd siffra skall CASO beräknas tjäna MINST 30 USD/fat i egen bok. Detta ger c:a 400 milj USD/år(=2.600 MSEK med USD-kurs 6.50) under en primär kontraktstid låt säga 25 år. Detta ger styft 100 kr/aktie/vinst/år när hela den avtalade etableringen är up-and-running.
Då har vi inte gett CASSANDRA en enda krona i vinst på sålda reaktorer. Extremt snålt räknat lägger vi alltså här på 10 MSEK/reaktor i nettovinst för Cassandra vid försäljningen(kontant) till det/de JV som kommer vara operatörerna(där man betr produktionen äger 50%), de JV som lånar de omtalade 30 milj Euro och senare 1,5 miljarder USD. Cassandra ställer INGA säkerheter alls betr lånen. 180 reaktorer a lågt uppskattat 10 MSEK/st = 1,8 miljarder SEK att fördelas över kanske några år, men betalas cash =72 kr/aktie.

Ovan är den ekvation man har att jobba med vid värdering av aktien. Vi ligger under en period av flera år men det är intressant att se vad avtalet innebär de facto. Nu är det "bara" att sätta fart på produktionen av reaktorerna och kick off blir Q1-2014 med de reaktorer som beskrivs i dagens release.
När JF i våras och nu i höstas (mer matematiskt än realistiskt då) satt en målkurs på Cassandra om 4-5 år på 750-800 kr var detta baserat på p/e 8 och då på att inga andra order etc inkalkylerats. Ännu så länge är ovan beräkning endast en genomförd matematisk ekvation där alla talen nu är kända - men där tidsrymd, politik, oljepris mm kommer att spela in under resans väg. Givetvis kan utfallet blir dramatiskt både sämre och bättre - men - det är intressant att veta hur all korten ser ut när de har "rätt sida upp" på detta spelbord.
Det blir ingen större SKRÄLL om Cassandra inom tid får uppköpserbjudanden på sig av större spelare inom oljeindustrin/(miljöindustrin). Vi pratar här om bygget av en helt ny mycket lönsam jätteindustri inom miljö/energisektorn med massvis med jobb och energi i potten förutom det som Iraq är mest intresserat av - städa upp våldsamma ytor med totalförstörd mark. " 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar