måndag 4 november 2013

Rekordhög aktiebelåning

Publicerad 2013-11-01 08:04:00
Aktier Aktiebelåningen i USA är nu uppe på rekordnivåer vilket förstås kan tolkas som att investerarna är optimistiska inför framtiden. Men om historien upprepar sig kan vi stå inför en ny börskrasch.

Att många lånar pengar med aktier som säkerhet för att köpa nya aktier kan förstås ses som ett tecken på optimism. Just nu är aktier för 401 miljarder dollar belånade på New York börsen. Det är den högsta nivån någonsin, skriver DI.
Men ser man historiskt så har aktiebelåningsrekord följts av börskrascher. Senaste rekordnoteringen var 2007 strax innan börsen toppade. Året efter kom den stora finanskrisen. Även i samband med IT-kraschen år 2000 var belåningsnivåerna höga.
Och när investerarna plötsligt blir pessimistiska kan det gå fort.
– När oron sprider sig blir det farligt. Då ska investerarna dra ner på sin belåning vilket innebär att de måste sälja vilket pressar kurserna ytterligare, säger Carnegies Johnny Torssell till DI.


i denna korta artikeln eller notis fastnar jag för slutsatsen "ser man historiskt så har aktiebelåningsrekord följts av börskrascher"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar