tisdag 10 december 2013

Artikel på DI.se angående kommande Besked på LUPES JS-fält

Analys: Bäddat för rally i Lundin

Lundin Petroleums aktieägare har all anledning att vara nervösa. Snart kommer nya besked om hur stort och värdefullt oljefältet Johan Sverdrup är. Över 20 miljarder kronor står på spel. I ett riktigt positivt scenario stiger aktien med över 50 procent – men risken för ras finns också.

Ett historiskt avgörande är nära för Lundin Petroleums aktieägare. Någon gång under de närmaste veckorna offentliggörs troligen en ny uppskattning av hur mycket olja det finns i Johan Sverdrup, JS, i norska Nordsjön.
Chansen är betydande att det blir kraftiga kursrörelser i aktien när den nya volymbedömningen når marknaden. I ett överraskande positivt scenario kan fältet vara värt över 45 miljarder kronor eller drygt 140 kronor per aktie för aktieägarna. Blir utfallet negativt kan värdet på fältet mycket väl sjunka till 19 miljarder eller 59 kronor per

Sannolikheten för att beskedet skapar dramatik ökar eftersom informationen till aktiemarknaden om hur stort fältet är har varit begränsad. Utifrån storägaren Statoils och Lundin Petroleums tidigare offentliggjorda uppskattningar av fältet kan andelen av oljan i fältet vara allt från 400 till över 800 miljoner fat.

Om man utgår ifrån att marknadsvärdet på ett fat olja i JS är 8 dollar är fältet värt 65 kronor per aktie i Lundin Petroleum om bolagets andel är 400 miljoner fat. Om det mest optimistiska scenariot blir verklighet är fältet värt runt 140 kronor per aktie. Det skulle betyda att enbart JS är värt betydligt mer än den nuvarande aktiekursen.

I detta drömscenario innehåller licens PL 501, den del av JS som Lundin Petroleum äger 40 procent av, 1.800 miljoner fat olja medan den andra delen av fältet, där Lundin har en ägarandel på 10 procent, innehåller 1.500 miljoner fat olja. Vi bedömer dock sannolikheten som liten att fältet sammanlagt innehåller över tre miljarder fat olja.

Vårt grundscenario är att licens PL 501 innehåller 1.050 miljoner fat olja. Hur stora volymer olja det finns i den andra delen av fältet är ännu mer svårbedömt. I ett grundscenario blir den bästa uppskattningen 1.200 miljoner fat.

Enligt detta grundscenario skulle det i de två licenserna finnas sammanlagt 2.250 miljoner fat olja av vilka 24 procent tillhör Lundin Petroleum. Med en värdering av oljan på 8 dollar per fat innebär det att JS är värt 88 kronor per aktie.

Men det är inte bara volymen olja i JS som har stor betydelse för hur aktien utvecklas. Även hur marknaden värderar oljeresurserna har stor inverkan. Analytikerna värderar oftast oljan i JS till mellan 5 och 9 dollar per fat.

Det har spekulerats om allt från sammanlagt 50 till 120 miljarder norska kronor.

Lundin Petroleums aktie har utvecklats svagt i år och fallit med drygt 12 procent på en kraftigt stigande börs. Under måndagen sjönk aktien dessutom till årslägsta. Indikerar det att det finns känningar i marknaden om att Statoils uppdatering för JS blir en besvikelse eller beror aktiens svaga utveckling på att marknaden är onödigt nervös inför det viktiga beskedet?

Det troligaste är att nervositeten är överdriven. Vi anser att Lundin Petroleum är värt åtminstone 70 kronor per aktie utan John Sverdrup till följd av årets fortsatta prospekteringsframgångar samt den kraftiga produktionstillväxten de närmaste åren. Det betyder att JS måste vara värt 60 kronor per aktie för att försvara nuvarande aktiekurs. Det skulle vara mycket förvånande om JS inte kan leva upp till det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar