fredag 10 januari 2014

Aktiespararen och lite mer om Rörvik



 Från bolagets hemsida kan man läsa: "Rörvik Timber bedriver träförädling vid 9 produktionsenheter i södra Sverige. Koncernen består av 7 sågverk, en enhet för tryckimpregnering samt en enhet för stallströ. Koncernens kapacitet är 950 000 m3 sågade trävaror på årsbasis."

Aktiespararna hade som tidigare nämnts en köprekommendation av Rörvik timber i augusti numret för 2013. En kort sammanfattning återges här.

Ur aktiespararna: "Med huvudägarna Torbjörn Törnquist och Gennadij Timtjenko i spetsen har Rörvik Timber bestämt sig för att härda ut och att delta i konsolideringen av svensk sågverksbransch. En gigantisk nyemission – 390 miljoner kronor – i våras räddade bolaget undan obestånd, och kompanjonernas ägarandel steg från 50 till 79 procent."

Torbjörn Törnqvist och Gennadij Timtjenko är huvudägare i Rörvik via det privata investeringsbolaget Meerwind, som i sin tur ägs av energihandelsbolaget Gunvor Group och investmentbolaget Volga Resources.

http://gunvorgroup.com/  
http://volga-resources.com/
 
Läser man artiklar som denna om Torbjörn Törnqvist så verkar han vara en väldigt driven och framgångsrik entreprenör. 



Ur artikeln om Torbjörn Törnqvist: "Världens tredje största fristående ­oljehandelsbolag, Gunvor Group, ägs av den 55-årige svensken tillsammans med ryssen Gennadij Timsjenko. Koncernen har på tio år växt från ingenting till att hantera en tredjedel av den ryska oljeexporten."

Torbjön uttalar sig om verksamheten i Gunvor Group: "– Vi är här för att jämna ut globala obalanser. Vi jobbar med storskalighet. Vi fraktar i väldigt stora fartyg globalt, härifrån till Singapore, där vi bryter upp i mindre fartyg. Vi måste vara oerhört duktiga på shipping för att tajma priserna på fraktmarknaden med våra behov. Och vi tradar i relativa värden. En kontinent mot en annan. En råolja mot en annan. En tidsperiod mot en annan. Kombineras allt detta i en avancerad matris så kan man tjäna pengar."

Jag tänker att Gunvor Group, med Torbjörn Törnquist och Gennadij Timtjenko verkar vilja satsa långsiktigt på Rörvik Timber, de tecknade i nyemissionen i maj 2013 och rörvik fick in 390 mkr. Det uttrycktes bra av aktiespararen att dessa herrar vill "delta i konsolideringen av svensk sågverksbransch". Det låter som fin möjlighet till tillväxt via förvärv av andra mindre sågverksbolag och med potential till fin lönsamhet i framtiden om nu branschen vänt upp från det rejäla stålbad som varit, vilket verkar ha skett.  

Åter till aktiespararna: "Det senaste vinståret var 2007. Bolagets försäljning består av sågade trävaror, mindre vidareförädling genom till exempel tryckimpregnering och fingerskarvning och restprodukter såsom flis. Fasta kostnader för löner, avskrivningar, räntor med mera motsvarade i fjol 40 procent av försäljningen medan råvarukostnaderna (timmer) motsvarade nära 70 procent. Kapacitetsutnyttjandet var 55 procent, vilket betyder att de fasta kostnaderna fördelades på en alltför liten volym.

I denna kostnadskostym krävs för ett nollresultat antingen ett kapacitetsutnyttjande på uppemot 80 procent eller knappt 20 procent lägre timmerpriser eller knappt 15 procent högre trävarupriser. Med en blandning, där bolaget tar sig halvvägs framåt i dessa tre dimensioner, blir resultatet smått fantastiska 130 miljoner kronor. Lägg därtill lägre räntekostnader på 20 miljoner kronor, och det är uppenbart att Rörvik skulle kunna tjäna 1 krona per aktie (skatt är inte aktuellt) under lite gynnsammare betingelser."

Så aktiespararen trodde i analysen från augusti 2013 på 1 kr i vinst per aktie för Rörvik Timber, jag tror det är försiktigt räknat om nu branschen har vänt uppåt och sakteliga pekar uppåt. Om vi är optimistiska och gissar på en vinst per aktie på 1,5 kr så ger det vid nuvarande kurs ett P/E på ca 3. Det är lågt i sig självt. Men om vi räknar med att branschen på lång sikt, det vill säga de kommande 1-4 åren eller ännu längre har vänt upp så borde det finnas tillväxtpotential som motiverar ett betydligt högre P/E tal är 3.

Om vi säger P/E 10 på Rörvik inom några år räknat på vinsten på 1,5 kr per aktie så ger det en riktkurs på ca 15 kr. Jag tror 15 kr, det vill säga en tredubbling är realistiskt inom några år. Men jag kan inte avgöra hur lång tid det kommer ta.

Om vi istället räknar på aktiespararens vinstprognos på 1 kr per aktie med en värdering på P/E 10 så ger det istället en riktkurs på 10 kr, alltså en dubbling från nuvarande kursnivå.

På kort sikt är jag lite orolig för att Rörvik kan fortsätta rekylera ner efter den kraftiga uppgången som varit på sistone, men jag tror att Rörvik är tillsammans med Bergs timber, klockrena köp. Sen blir det upp till var och en att försöka köpa för rätt pris. Jag var lite för ivrig imorse tyvärr och fick onödigt högt GAV.

Vågar man sätta TP 10 kr på Rörvik timber?
 

2 kommentarer:

  1. Vad är det som säger att branschen ska bli mera lönsam, är det bara ett antagande om "reversal to the mean" eller finns det faktiska fundamenta som pekar på det? T.ex. att kapaciteten minskar stadigt samtidigt som efterfrågan har börjat stabilisera sig?

    Vad är det som rättfärdigar 1,5 VPA istället för 1 ? Högre omsättning, marginalantagande? Historiska marginaler applicerat på dagens omsättning?

    SvaraRadera
  2. Om jag förstår det rätt så har stålbadet i branschen fått många aktörer att slås ut, så de som klarar sig kan vara med på konsolidering när nu efterfrågan och priserna på sågade trävaror verkar stiga.

    En fördel med Rörvik är att Gunvor group med kontakter i Ryssland borde kunna få konkurrensfördelar genom att kunna få tillgång till billigt trä från ryssland.

    SvaraRadera