torsdag 9 januari 2014

Börspodden nr 19 levererar!



Börspodden i sitt 19:e avsnitt tar upp en stark kontrast av hur olika bolags VD:ar agerar. Fortsätter med gå igenom Gardells kritik mot ledningen i Volvo, Ratos intåg på oljeservicesektorn

Ola Rollén flyttar till asien med Hexagon för att han tror på stark tillväxt där - han lever för bolaget. Men på andra sidan av skalan flyttar Olof Faxander på Sandvik, som flyttar huvudkontoret från Sandviken till centrala stockholm för att han vill ha huvudkontoret nära sig. Så kommenterar John och Johan på börspodden att aktierna går därefter, "medan Sandvik laggar går Hexagon bättre än någonsin". Hör börspoddens avsnitt för fler detaljer.

Intressant också detta med Gardells kritik av Volvo, som börspodden kommenterar med att Volvo behöver få lite mer tid på sig, att Gardell som suttit i Volvo sen 2007 borde kunna vänta ett halvår till. Johan tycker det verkar som att Christer Gardell vill ha upp kursen i Volvo innan börsen kan börja försvagas.

Ratos som köpt in sig i Norska oljeservicesektorn. Och säljaren annonsnerar att han fått rekordpris. John kallar oljeservicesektorn för ett särke. Därnäst går Johan och John igenom oljeservicesektorn med att det är cykliskt med osäkert oljepris. Så Johan skulle inte betala höga multiplar för aktierna där och han nämner Shale-gas revolutionen i USA och John tar upp att det räcker med att det blir nåt fel på en borrigg för att förstöra vinsten. Börspodden sätter alltså sälj för oljeservicesektorn.


Sen tar börspodden upp att Nasdaq OMX egna aktien, som handlas i USA, är uppe på samma nivåer som 2008 när budet kom. Vilket är ett tecken på hög aktivitet på börsen och tecken på att det var ett dåligt köp att gå från 2008 till 2014 med så dålig avkastning.  

SAAB fick köprek. i dagens industri, men Johan och John tror många kommer tröttna och att den stora resan redan är gjort.  

Apple har utvecklat iBeacon som kan öppnar upp för exaktare positionering av att kunna skicka rabatterbjudanden och att på sikt kunna även betala på sikt. Så detta kan bli en konkurrent till t.ex. Seamless SEQR teknik. Stockpicker plockade ut

Tradedoubler ur sin referensportfölj, p.g.a pm om nedskärningar och styrelseavhopp, där det inte verkade som att lönsamheten kommit igång. Men Johan menar att ingen tillväxt finns inprisad i aktien nu och besparingarna kan ge vins. John och Johan tycker Tradedoubler är mer köpvärd nu än tidigare. Angående  

Nokia ska VD ha sagt att man fokuserar på till tillväxt och släppa på marginalerna för nå tillväxt. Men Johan menar att dessa minskande marginaler inte prisats in i aktien ännu, som då framstår som dyr. Johan tycker Nokia skulle ha en rabatt mot Ericsson på 15% men har nu en premie på 15-20% istället, så det blir en säljrekommendation.

Johan rekommenderar köp i Cloetta, som nog inte ger utdelning nu nästa år, men borde göra det kommande år. Aktien passar bra i en utdelningsportfölj enligt Johan.

BimObjects noteras på måndag 13/1 på börsen, börspodden är positiv från teckningskursen och uppåt.

Mavshack varnar börspodden för, John har tittat på den, som är lite av "Netflix-light" som sänder film och serier i Filippinerna, Indien och Kina. John ser varningsflaggor hissade: ligger långt bort, svårt avgöra innehållets värde och kvalite, en oprövad ide att gå till emergin market och börja sända tv där befolkningen inte har kabeltv för se tv, haussade pressmeddelanden och det klassiska "inga intäkter". Sen tar John upp Josab, Cassandra oil och Cefour som liknande högt värderade haussade förhoppningsbolag. Starkt sälj av börspodden, dock är John förvånad över att VD köper aktier lite då och då i Mavshack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar