måndag 20 januari 2014

Claes Hemberg tycker börsen är varken billig eller dyr

På många håll hör man och läser om att börsen är "dyr", senast idag läste jag i Metro på ekonomisidorna att den som inte är investerad bör hålla sig utanför då börsen nu är dyr, men att det kunde passa med ett fondsparande där man sparar lite varje månad.

Men jag säger inte emot att värderingen av bolagen stigit mer än företagens vinster sista åren. Det är ett faktum.

Utan att säga att jag helt håller med så vill jag påpeka att Claes Hemberg har poänger i sin artikel. Dock kan tilläggas att han i sitt resonemang inte tagit hänsyn till inflationen när han pratar om avkastningen på pengar över tiden.

Artikeln där i det väsentliga upp att en del tror på börskrasch snart men själv menar Claes att börsen är varken billig eller dyr. Att börsen nu har ett P/E på 16 för snittbolaget mot 100-års historiskt P/E på 16,5

Sen avslutar han med att ta upp att börsbolagen gett utdelning varje år, och att det rör sig om 1 500 mdr i utdelning sen börskraschen år 2000 så att börsen med utdelningen passerade 2000 års it-topp redan år 2005.

Avslutningsvis så kommer väl tanken att börsen skulle nog kunna fortsätta upp, enligt vad Claes skriver, men det skulle gärna komma ske nåt som får börsen att falla, t.ex. snabba minskningar på QE eller höjning av räntorna.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar