fredag 14 februari 2014

Mekonomen värt en chans enligt Avanza

Det är Per Ericson på Avanza som imorse släppte denna artikel om Mekonomen.

"Efter Mekonomens vinstvarning för bara ett par veckor sedan var förväntningarna lågt ställda inför bolagets bokslutsrapport som presenterades på torsdagsmorgonen. Vinstvarningen kom sig av en sämre försäljningsutveckling än väntat i det fjärde kvartalet drivet delvis av de negativa effekterna från den norska kronförsvagningen."

"Mekonomen delar idag in sin verksamhet i tre segment: Mekonomen Nordic, Meca och Sörensen og Balchen. Mekonomen Nordic är omsättningsmässigt störst och svarade ifjol för knappt hälften av intäkterna medan Meca drog in knappt 40 procent. Sörensen og Balchens bidrag var 12 procent."¨

"En stor del av förklaringen till de senaste årens kraftiga resultattapp i Mekonomen är verksamheten i Danmark som efter att ha visat riktigt hyggliga resultat under 2010 och 2011 åter drabbades av stora problem under 2012. Nya aktörer kom in på den danska marknaden och Mekonomen tappade stort."

"Positivt för Mekonomen är att bolagets anslutna verkstäder fortsätter att ta marknadsandelar. Under helåret 2013 ökade intäkterna i Sverige, Norge och Finland för de anslutna Mekonomen Bilverkstäderna med 9 procent och för Meca Car Service-verkstäderna med 12 procent räknat i lokala valutor. Antalet anslutna verkstäder var vid årsskiftet i princip oförändrat jämfört med året innan."

"Efter att aktien rasat nästan 20 procent på en månad ser Mekonomens värdering rimligare ut än den gjort på länge. Med p/e 15 som riktmärke ger aktien en totalavkastning på 15 procent på ett år. Förväntningarna har kommit ned en hel del och om efterfrågan repar sig något under året ser vi hyggliga chanser till höjda prognoser."


Bloggaren 40%20år har gått in i aktien och här är hans inlägg om mekonomen

40%20år hänvisar till värdebyråns analys av Mekonomen som är bra.

Den post jag tagit i Mekonomen är en mindre och initial post. Kommer Mekonomen falla kommer jag kanske öka. Annars har jag nu tänkt behålla den aktuella posten framöver då det är ok utdelning och en kurspotential som jag ser det på säg 10-20% på sannolikt ganska kort tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar